Лаго Маджоре

30.03.2010
Lago Maggiore

Лаго Маджоре (Lago Maggiore) е живописно езеро, което се намира на границата между Североизточна Италия и Южна Швейцария. То е разположено най-западно и е второто по големина след Гарда (Lake Garda) от предалпийските езера на територията на Европа. С дължината си от около 60 км, то се превръща и в най-дългото италианско езеро. Обширните му брегове граничат на запад с Пиемонт, на изток достигат до Ломбардия, а на север се се плискат в швейцарските брегове.

Общата площ на езерото е 213 кв. км, а на ширина достиха до 12 км. Лаго Маджоре има тектоснки произход, като днес този ледников басейн има водна вместимост от 37 куб. км.

Тя е с площ от около 213 кв. км, максимална дължина от 54 км и в най-широката, е 12 км. Езерото басейн е-ледена тектонски произход и обемът му е 37 куб.м. Основните притоци на езерото са Тичино, Маджия и Toce. Последната река е причина за получаването на устието на езерото Орта (Lake Orta ).

Природната местност около Лаго Маджоре е изключително красива и приятна за почивка и излети. Особенно благоприятен е и средиземноморският климат, който през летните месеци е също толкова мек, както и през зимата.

Насред езерото са разположени т. нар. Боромеови острови, гледка към които се открива от всички брегове на водния басейн. Тези суши са общо две – Изола Мадре и Изола Бела, като до тях може лесно да се стигне. От брега се наемат водни таксита или лодки, които са на непрекъснато раположение на псетителите. На Боромеовите острови може да се насладите на уникалан дива природа, сред която виреят множество орхидеи.

Лаго Маджоре

Италианската част на Лаго Маджоре се разпростира от южните части на Алпите до началото на Паданската долина. Това е и една от най-предпочитаните туристически дестинации в страната. Всяка година туристическият поток тук расте, но въпреки това самобитната красота на езерото се е запазила в максимална степен. Навсякъде по бреговата ивица са разположени традиционните планински селца.

В района има и отлични спортни условия за любителите на колоезденето, з акоито са оградени и начертани специални маршрути. Красивият бряг на Лаго Маджоре предлага и доста очарователни плажове, както и някои интригуващи исторически забележителности.

Сред тях е и „Санта Катерина дел Сасо”, която е изградена в скалите високо над езерото. Този доминикански манастир е построен през 13 в. Доста атрактиван е огромната бронзова статуя на свети Карло Боромео в Арона. Някои от атлетичните туристи се изкачват догоре, за да погледнат през очите на светеца.

4.2
Общо гласували: 11
5 5
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати