Остров Капри

30.03.2010
Капри

Капри (Capri) е чудно красив остров, който е една от най-популярните и обикнати туристически дестинации в Италия. Той е разположен в Неаполитанския залив. Стръмните му брегове, които се издигат високо над морското равнище, се къпят в тъмносините води на Тиренско море. Само 5 км делят Капри от континенталната част на залива на Неапол (Naples). На юг се стига до Салернския залив.

Тази част на италианската област Кампания (Campania) е прочута с красотата си още от римски времена, когато редица римски императори идвали тук редовно в летните си резиденции. Самият Август решава да създаде в местната Вила Аугуста първия в света палеонтоложки музей, където са изложени артефакти и предмети още от каменната епоха. Император Тиберий дори избира острова за свой постоянен дом.

Първи данни за острова дава италианския писател и историк Гай Светоний Транквил през 1-ви век от новата ера. Със своята площ от 10 400 кв. км, Капри е достига на дължина до 6 км, а на ширина едва до 2, 5 км. Най-висока точка на територията му е Монте Соларо, която достига до 586 м. Общата панорама на острова е смесица от високи и назъбени крайбрежни склонове, като във вътрешността си Капри е по-спокоен, с живописен хълмист релеф.

На остров Капри се намират градовете Капри и Анакапри, разположени на около два и половина километра едно от друго.

На северния бряг се намира природния феномен Лазурна пещера (Grotta Azzurra), която е една от няколкото морски пещери по брега и която е открита през 1826 г. В нея може да видите как слънчевата светлина се отразява в пясъчното дъно, в резултат на което цветът на водата се променя в различни преливащи се нюанси на синьото.

Не пропускайте да се качите на - Монте Соларо, за да видите прекрасната гледка, която се открива към целия остров. В Анакапри може да посетите църквата "Сан Микеле", която е построена през 18 век.

Няма как да не забележите скалите Фаральони, които са удивителни със своята красота. Към тях се открива перфектна гледка от градините на Цезар Август. След тях задължително трябва да се разходите до Вила Тибериа и Вила Ховис. Като летни резиденции на Калигула и Тиберий, те са сочени за най-голямата и най-красивата римски вили. Тук по онова време двамата императори празнували редовно шумно – с много вино и оргии.

4.1
Общо гласували: 7
5 3
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
В. Башиновска
В. Башиновска
12.11.2012 18:55
Бях на остров Капри през 2008 год. и съм запленена от красотата и спокойствието въпреки многото туристи,които го посешават!Бих го посетила пак защото е прекрасно място!
0
0