Замъкът Барди

11.11.2010
Барди Замък

Замъкът Барди (Bardi Castle) е красива средновековна постройка, която доминира над едноименния италиански град. Той е разположен в провинция Парма, като отстои на 130 км западно от Болоня и на около 50 км в югозападна посока от град Парма. Замъкът Барди или Кастело ди Барди е било самостоятелно, феодално владение, а днес е едно от съкровищата на Средновековието, с които Италия може да се гордее.

Първото укрепление тук е било издигнато през 869 г., а първообразът му, както е видно, все още стои на този негостоприемна скала. Едва през 1257 г. замъкът е облагороден и разширен от Ланди от Пиаченца, които били феодални владетели от Барди. Те упражнявали върховна власт в района още четири столетия.

В онези години замъкът се е отличавал със стабилните си отбранителни части и отличната дефанзивна способност, в резултат на което около крепостта Барди започва да се превръща в столица на една малка държава, която възниква между селищата Вал Чено и Вал Таро. Тази малка самостоятелна държавна единица набира за 2-3 века небивала мощ. Влиянието на замъка Барди е било толкова мащабно, че през 1551 г. император Карл V дава правото на Барди да печата свои собствени пари.

Днес, замъкът е отправна точка за доста културни дейности във Вал Чено. Добре реставрирани са стари магазини, конюшните и наблюдателната кула, които са отворени за обществени посещения. На територията на замъка Барди може да видите уникални живописни произведения на Пармиджанино, датираща от 1520 година, които се намират в църквата Света Мария Адолората. В храма Света Мария дела Грация също могат да се видят красиви живописни произведения.

Има легендарни истории около замъка Барди, които разказват, че замъкът е обитаван от духове и призрачните сенки на някогашните си стопани. Герой в една от тези истории е Морело, който претърпява трагична любов, а цялата легенда завършва със смъртта му.

Всяко лято до края на месец октомври замъкът Барди става домакин на средновековни фестивали, които са придружени с много музика, автентично облекло и танци.

4.4
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати