Замъкът Шийон

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Шийон

Шато де Шийон е уникален средновековен замък, намиращ се в Швейцария. Името на този дворец идва от френски и често е наричан Шато де Шийон. Средновековният замък е разположен красиво на брега на Женевското езеро, съвсем близо до Монтрьо и малкото градче Вилньов (Villeneuve), разположено при вливането на река Рона в Женевското езеро. Наоколо се открива приятна гледка към Швейцарските Алпи, а за близо 1000 годишната си история Шийон е бил извор на вдъхновение на много художници и писатели, като Жан-Жак Русо на Виктор Юго, лорд Байрон и др.

Първите писмени сведения за замъка Шийон датират от 1160 г., но скалата, върху която е построен дворцовият комплекс е била населявана доста преди това, още в античността. Замъкът е изграден върху скала и представлява комплекс от 25 сгради, строени през различни исторически етапи. Не е известно откога датират първите крепостни стени, но през 11-13 век те са основно реконструирани и подсилени.

Строителството на основните сгради на замъка продължава между 1240 и 1265 г., а с проекта се занимава архитектъта Пиер Мение. През годините Шийон е използван за жилищна сграда на граф Пиер ІІ Савойски, като фамилията притежава двореца от 12 век. По-късно той се използва за артилерийски склад и затвор. Защитният ров около Шийон е разширен значитело през 13 век.

Откритите през През 1896 г. археологически разкопки извеждат на бял свят множество артефактии антични предмети (римски монети и парчета от съдове), които свидетелстват за ранно римско селище на мястото на днешния Шийон. Средновековната крепост тук е издигната за да защитава малкия, но доста важен път между стръмните планински масиви и езерото.

Замъкът Шийон на Женевското Езеро

През 13-14 век са златните времена за замъка Шийон, когато той се превръща в любимата лятна резиденция на графовете от рода Савой. Горе-долу в тогавашния си външен вид Шийон е успял да се запази и до днес. Защитният ров е засипан през 19 век, а през 1903 г. е възстановен. Днес в двореца може да се насладите на интересния параклис Сейнт Джордж, разположен във вътрешния двор, както и на няколко официални зали.

През романтични 19 век замъкът е източник на вдъхновение на много поети и писатели, като Жан-Жак Русо, Питър Шели, Виктор Юго, Александър Дюма и Байрон. Най-широка популярност му носи световно известната поема на Байрон „Шийонският затворник”, написана през 1816 г. и вдъхновена от затворничеството на Бонивар през 16 в.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
43
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати