Замъкът Алмодовар

11.11.2010
Almodovar Castle

Замъкът Алмодовар (Almodovar Castle) е поредната средновековна крепост на Територията на Испания, която впечатлява с интересна история и внушителна конструкция. Известен в страната като Кастильо де Алмодовар, този замък се извисява сред живописен район в испанската община Алмодовар дел Рио (Almodóvar del Río ). От тук Кордоба се намира само на 22 километра разстояние.

Замъкът Алмодовар доминира над зелените площи в района, като стои величествено на естествена могила, на около 252 метра от нивото на земята. Хълмът носи името Серо де ла Флореста. Целият крепостен комплекс на Алмодовар е разпрострян на площ от 5, 628 квадратни метра, а от далеч панорамата към замъка е наистина впечатляваща гледка.

Солидна крепост на този хълм се появява около 720 година, като тя е построена от арабите. Преди този момент на върха на могилата е имало древна Иберийска крепост. По-късно, по време на Римската империя тук е бил ситуиран военен римски лагер, наричан Каструм. Заформената крепост от халифата на Кордоба на Серо де ла Флореста, в по-късен етап преминава под владението на Фернандо III, който е свещеник около 1240 година. По-късно замъкът Алмодовар се разширява от тогавашните му християнски собственици.

Пoследователно Алмодовар е служил за резиденция на двамата монарси – Педро I и Енрике ll от Кастилиа. Освен, че крепостта е била тяхно главно седалище, владетелите я използвали и като затвор, където вкарвали противниците си. Според местните фолклорни истории някои от кралете и владетелите, които обитавали замъка, са държали в него несметните си съкровища.

След 15 век, когато цялата територия около Алмодовар е християнска, той вече е изоставен и доста разрушен. В началото на 20-ти век, собственикът на замъка Рафаел Десмайсирес , който е граф на Торевала започна масивна проект за реставрация, който продължава повече от 36 години. В резултат на масивните реставрационни процеси, замъкът Алмодовар днес е един от най-запазените в цяла Испания.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати