Ню Йорк

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Ню Йорк

Ню Йорк със своите близо 8 500 000 жители е един от най-големите мегаполиси в света. Този американски мегаполис е разположен в едноименния американски щат и едва ли има достатъчно думи да е опише огромното многообразие от култури, нрави, модерен градски живот и национални исторически паметници, които се събират на значителната площ от около 1 214 кв. км, върху които е разположен Ню Йорк.

Първите европейски заселници на района на Ню Йорк полагат основите на холандско селище в южната част на Манхатън с името Ню Амстердам (Нов Амстердам). Според популярната легенда целият остров впоследствие е закупен от местните индиански племена срещу шепа дрънкулки. По-късно колонията преминава в ръцете на Англия и е кръстена Ню Йорк на името на новия крал Джеймс, който е дук на Йорк. След американската революция Ню Йорк служи за столица за кратко. През следващия 19-ти век огромните вълни емигранти заливат Ню Йорк и допринасят за голямото разширяване на града.

Горе-долу по това време е планирана правоъгълната мрежа от улици и авенюта, която е една от симпатичните архитектурни особености на Ню Йорк. През 50-те години на 19 век се заражда идеята за първия по рода си на континента Сентрал Парк, който става един от символите на града. От 1886 г. милионите търсещи нов живот са посрещани и от Статуята на свободата. До началото на 20-ти век постепенно управите на общината Ню Йорк се обединяват с части от съседните Уестчестър (Бронкс), Кингс (Бруклин), Куинс и Ричмънд (Стейтън Айлънд). Днес в състава на Ню Йорк влизат Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Статън Айлънд.

Бруклинският Мост

През 1883 г. е завършен Бруклинският мост, свързващ Манхатън с тогава самостоятелния град Бруклин. През първата четвърт на миналия век Ню Йорк се превръща в световен търговски и индустриален център и задминава Лондон по население. След Голямата депресия в Ню Йорк са построени едни от най-високите небостъргачи в света като Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building) се счита за едно от Седемте чудеса на модерния свят, в които влиза и мостът Голдън Гейт в Сан Франциско. Толкова величествен, грандиозен и сериозен, Емпайър Стейт Билдинг е разположена е в Манхатън в бесмъртния и вечен мегаполис Ню Йорк. Това емебелматично за Ню Йорк постижение на инженерното строителство в САЩ е кръстено на едноименния щат, наричан в миналото „Имперски щат”. Сградата на Емпайър Стейт Билдинг е разположена на Пето авеню №350, между 33-та и 34-та улици.

Конструкцията на Емпайър Стейт Билдинг е проектирана от архитектурната фирма „Шрейв, Ламб и Хармън“ (Shreve, Lamb, and Harmon). Емпйър Стейт Билдинг е втората по височина сграда в САЩ след Сиърс Тауър в Чикаго, Илинойс. Небостъргачът в Манхатън е издигнат в сил ар деко, като официално е завършен през 1931 година и открит на тържествена церемония от от тогавашния президент на щатите - Хувър. Емпайър Стейт Билдинг е рекордьор, защото е първата сграда в света, която надминава 100 етажа. В продължение на цели 41 години гигантът няма равен по височина в Ню Йорк, докато най-накрая не е изместен от почетното пърово място от двете кули на Световния търговски център.

След удара срещу Двете кули на 11 септември 2001 година Емпайър Стейт Билдинг отново се счита за най-високата сграда в Ню Йорк. Грандиозните размери на Емпайър Стейт Билдинг включват цели 102 етажа, които достигат до височина от 381 метра. Като прибавим и радиоразпръскващата антена, височината на Емпайър Стейт Билдинг става 448 метра. За 102-та си етажа небостъргачът има цели 6 500 стъклени прозореца. Точно 73 високоскоростни асансьора обслужват работещите и посетителите в небостъргача. Емпайър Стейт Билдинг заема обща площ от 200 000 кв. м, като за строителството му са изразходвани 330 000 кв. метра бетон.

Емпайър Стейт Билдинг е построен за рекордно кратко време от 775 дни, като гигантът е резултат от съперничеството между автомобилните компании "Крайслер" и "Дженерал Мотърс" за издигането на най-високата сграда. През 30-те години на миналия век крайният резултат и появата на подобна постройка, невиждана никъде по света излиза около 41 милиона долара. По онова време било невероятно престижно и страшно скъпо за фирма да наеме офис небостъргача. И до ден днешен обновяването на конструкцията и вътрешните механизми на Емпайър Стейт Билдинг непрекъснато се обновяват, като само за последните шест години за вложените иновации са дадени над 67 милиона долара.

Статуята на Свободата в НЮ Йорк

В сградата днес се помещават офиси, банки, както и известните обсерватории, поместени на 86-ия и 102-ия етаж, откъдето се открива детайлна и спираща дъха гледка на целият Ню Йорк. Милиони туристи посещават всяка година Емпайър Стейт Билдинг . На 1 май 2006 година сградата чества 75 години от построяването. На втория етаж на небостъргача е поместена една от основните му атракции, а именно симулатор, който е открит през 1994 година. В него за около 25 минути може да се потопите в почти реална въздушна обиколка на целия Ню Йорк.

Като една от емблемите на най-големия щатски град Емпайър Стейт Билдинг често е използван като фон на много снимки или пък мащабни кино продукции. Навярно една от най-големите репрезентации на огромната кула е във филама Кинг Конг (King Kong) от 1933 година. Сцената, в която огромната маймуна се изкачва до върха, за да избяга от своите похитители е култова. По случай 50-годишния юбилей на лентата през 1983 година Емпайър Стейт Билдинг осъмва с огромна надуваема маймуна върху себе си.

">Емпайър Стейт Билдинг, които и досега са архитектурни шедьоври. От 1951 г. Ню Йорк е и седалище на Организацията на обединените нации. През 80-те, Уолстрийт играе главна роля за превръщането на Ню Йорк в световен финансов център.

Остров Манхатън е тази част от Ню Йорк, която определено може да се нарече най-активна и най-оживена. В Манхатън е най-големият търговски, културен и финансов център в Америка и един от най-развитите в света. Там са концентрирани по-голямата част от забележителностите и голяма част от търговските улици, както и някои от най-високите сгради в света, в това число Импайър Стейт Билдинг и кулите близнаци на Световния търговски център, които бяха жертва на атентат на 11 септември, 2001 г.

Бруклин и Куинс се намират на Лонг Айлънд и са съответно с най-голямо население и площ. Ню Йорк е разположен сред архипелаг от острови по Източното крайбрежие на Северна Америка оформящи отлично пристанище, което е и първоначалната причина за основаването му. Река Хъдсън, която се влива като приливен естуар в Нюйоркския залив отделя Бронкс и Манхатън от Ню Джърси.

Безспорно едни от най-големите исторически и културни забележителности не само в Ню Йорк, но и в цял САЩ са Статуята на Свободата и остров Елис. Тези символи на американската култура, „американската мечта”, американските идеали за справедливост и независимост и изобщо на всичко американско са обединени в рамките на национален парк „Статуята на Свободата”. Самата статуя е издигната през 1886г. , за да скрепи съюза между Франция и Америка.

Емблемата на САЩ се извисява върху остров Либърти и приветства с добре дошъл всеки един от посетителите на града. Статуята е дело на скулптура Фредерик Огюст Бартолди, който си партнира по проекта с архитекта на Айфеловата кула – Александър Гюстав Айфел. Статията на свободата в Ню Йорк е завършена през 1886 г. През 1986 г., след основната й реставрация, грандиозната щатска емблема е обявена за паметник на световното историческо наследство от ЮНЕСКО.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
517
46
36
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати