Диария и кърлежи – добре дошли на Черно море

19.07.2017
Черно море

Родното Черноморие и тази година изненада неприятно гостите си. Зарази и буболечки налазиха плажуващите.

Тази година положението на Черно море обещава да е по-плачевно от всякога. Докато през минали години проблеми с хигиената имаше в локални местности, тази те са навсякъде.

Хиляди туристи се връщат болни, с диарии, висока температура, обриви и на петна от почивката си на Черно море. Кърлежи хапят на пясъка, летен грип и колити поразяват без да питат.

Един от най-често срещаните проблеми и това лято на морето е излагането без защитен крем. Това носи на плажуващите изгаряния и алергии, за които обаче не могат да винят никого. Често обаче се срещат и така омразните диарии, алергии и летен грип. Веднъж заразили се на морето, много от туристите си отнасят по някой вирус у дома. Това проваля цялата почивка, а и периода след това. Основна причина за случващото се е фактът, че повечето плажове по Черноморието нямат отходни санитарни места.

Диария

До колити, обриви и диарии, най-вече при децата, води това, че фекалните води се изливат директно в морето. Басейните в комплексите, особено в по-малките населени места и хотели, рядко се дезинфекцират, което също крие риск от обриви за къпещите се.

Когато се появи обрив, дори медицинските лица не могат да посочат дали причина е слънцето или мръсната вода. Повечето джипита лекуват морски инфекции на сляпо. Това е проблем, защото независимо че заразите са със сходна симптоматика, те се причиняват от различни адено-, пара- и ентеровируси.

Само във Варна за последните 5 дни 54 човека са се заразили и развили салмонела, ентероколити и колиентерити. Това е само малка част от заболелите, защото много граждани залагат на самолечение, а и редица лекари не изпращат биологичен материал от пациентите за микробиологични изследвания. В Бургас ситуацията е сходна - 27 случая с остри стомашни проблеми за по-малко от седмица. От върналите се в столицата почиващи 65 са си донесли чревни инфекции, от които 51 са ентероколит, 4 ротавирусен ентерит, 4 салмонелози, 5 кампилобактериоз и един с йерсиниоза. При подобни състояние медиците съветват да се внимава за обезводняване и да се приемат повече течности.

Кърлежи

Един от сравнително новите проблеми по плажовете са кърлежите. До момента има 50 ухапани. Малките животинки се пренасят от кучетата, чайките и гларусите, крият се в пясъка и инфектират отпускарите с тежки зарази.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати