Разделят плажовете на четири вида от 2018-та

30.08.2017
Плажове

Плажовете ще се делят на четири вида. Това реши Министерството на туризма след поредица от проблеми с определянето на вида плажове през отминаващия летен сезон.

Поправките все още не са приети. Те се готвят от Министерството на туризма и включват предложения за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Обсъждането ще е обществено. Всеки може да изрази своето мнение или предложение по въпроса по електронен път до края на месец септември. След това проектът ще влезе за обсъждане и гласуване от депутатите в Народното събрание.

Четирите групи плажове ще са както следва: в урбанизирани територии, в неурбанизирани територии, но в близост до туристическа дестинация, в неурбанизирани територии, които са отдалечени от туристически точки, и плажове с ограничено ползване или развиване на специален вид туризъм. Във всяка група има и четири подгрупи. Те ще се определят с наредба на министъра на туризма, която трябва да бъде готова до три месеца след приемането на законопроекта.

В закона се предвижда и частен случай, в който попадат Карадере, Иракли и Корал. Тъй като липсва категория плажове за природосъобразен туризъм, те ще са одобрени като плажове с такъв специален статут с цел опазването на последните незастроени места по Черноморието. Тези екоплажове най-вероятно няма да се отдават на концесия. Предвижда се да бъдат защитени със специална наредба допълнително.

Цената за концесия на плажовете ще се определя от групата и подгрупата, в която попадат. Всички плажове, които не бъдат отдадени на концесия, ще се управляват от Министерството на туризма и ще бъдат отдавани под наем за срок до 5 години.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати