Природен парк Сините камъни

02.04.2010
Сините Камъни

Природен парк Сините камъни е едно от най-красивите места насред природата, които можете да посетите на територията на България. Необходимо е само да знаете, че в природен парк Сините камъни се срещат над половината от всички видове пеперуди в България и 60% от всички видове птици. Това огромно богатство на флората и фауната е обявено за природен парк на 28 ноември 1980 г., с главната цел да се опази и съхрани ненакърнената от човешка дейност красива природа и специфичната невероятно разнородна и богата екосистема.

Природен парк Сините камъни е разположен в Сливенската планина, която е част от Стара планина. Самият парк се намира на източния склон на Балкана. Южната граница на природния парк Сините камъни е предлага гледка към град Сливен, а в северна и западна и източна посока паркът е заобиколен от обширни горски масиви. Релефът на целия парк е разнороден и богат, като северните му склонове са стръмни, доста трудно проходими и обрасли с букови гори. Южните наклонени хълмове се отличават с по-малка растителност, като са силно разчленени и неравни.

В рамките на парка Сините камъни може да висите върхове Голяма и Малка Чаталка, Кутелка, както и връх Българка, който със своите 1181 метра надморска височина е най-високият в Източна Стара планина . Тук са се образували и скалните феномени Халката, Кoмините, Куклите, Еньова булка, Калоянови кули. Невероятно красивото езеро в местността Карандила предлага също доста възможности за почивка и разходка сред спокойната природа. В рамките на природен парк Сините камъни са и изворите Архангела, Кушбунар, Гунчов извор, водопадите Сини вир, Футула и още доста други.

Sinite Kamani

Целият парк Сините камъни е разположен на площ от 11380 хектара, като непрекъснато се увеличава. Най-ниската точка на парка е разположена на височина от около 300 м надморска височина. Най-високата точка на парка е връх Българка1181 м н.в. По високите територии от природния парк се намират в северните му части. Там преминава основното било на Сливенската планина и височината на тези местности е над 1000 метра. Самото наименование на природен парк Сините камъни идва от от кримския султан Селим Герей - Сливенските Алпи, който нарекъл така местността още през 1702 година.

Султанът останъл наистина въодушевен от Сините камъни, които са скален масив, който е разположен на територията на природния парк и дава наименованието на цялата природна местност. Този красив скален масив се е образувал под действието на ерозионните и денудационните процеси. Предимно кварцови скали с различни примеси съставляват тази част от природен парк Сините камъни. Под въздействието на ерозионните процеси се е образувал специфичния облик на масива с неговите разнородни скални късове. Тук има доста долини, пещери, пропасти и други.

Сините Камъни Сливен

На територията на целия парк Сините камъни може да видите многобройните вирове, водопади, интересни пещери, гъстите гори, които са идеални за раходка, както и недостъпните скали с множеството археологически паметници и исторически места.

От Сливен трябва да поемете по планинаската пътека "Хайдушката", за да стигнете до Сините камъни. Тя започва от туристическия център, където можете да получите печат в книжката си за посещението на един от 100-те национални туристически обекта.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.4
Общо гласували: 8
5 5
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати