Роженският манастир

01.04.2010
Роженски Манастир

Днес около сто и двадесет манастири са запазена на територията на България. Всички те по един или друг начин са отражение на живота, културата, архитектурата, творческия гений на българина. Роженският манастир е един от най-големите и най-старите за цялата страна. Той е вторият по големина в Благоевградския край, който се намира в югозападната част на страната. Роженският манастир е разположен сред живописната природа и варовиковите скали, покрити с гъсти гори по сколоновете на Пирин планина. Тази голяма българска обител е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Няма конкретни данни кога точно е бил основан Роженският манастир , но според сведенията през 13-ти век той вече е съществувал. До днес Роженският манастир е един от малкото сравнително добре запазени религиозни комплекси, останали от Средновековието. Роженският манастир днес е подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква. Главната църква в манастира е Свето Рождество Богородично и именно тя впоследствие дава името си на близко разположеното село Рожен.

Според източници, които се пазят в Атон в Гърция, Роженският манастир е създаден през 890 г. Манастирският комплекс се състои от черква, параклис-костница, жилищни и стопански сгради. Като цяло Роженският манастир има неправилна шестоъгълна форма, като жилищните сгради обграждат красив двор, в средата на който е разположена самата църквата. Сградите в манастирския комплекс са конструирани и издигнати в различни исторически етапи. Смята се, че монашеската трапезария, костницата и няколко от селскостопанските сгради са най-стари, като датират още преди опожаряването на обителта през 17-ти век.

В църквата на Роженския манастир могат да се видят прекрасни старинни стенописи, дърворезби и стъклописи. Там се съхранява чудотворна икона на Богородица. За нея преданието разказва как по чудодеен начин достигнала манастира. Тя е попаднала на брега на Егейско море в подножието на Атонския манастир в Гърция. А оттам монаси я пренесли в самия Роженски манастир. Иконата на Дева Мария се пази в кивот в параклиса “Св. Св. Козма и Дамян”. Според преданието, иконата е едно от малкото копия от светено желязо.

Иконата е изографисана от монах Яков. От двете страни на майката Божията майка са добавени десет малки сцени, които показват чудното пристигане на иконата в Света Гора – Атон и първите чудеса в Иверския манастир. Вярва се, че чудодейната икона в Роженския манастир помага при различни трудности, като безплодие, различни болести и тежки душевни състояние. През годините е имало няколко опита иконата да бъде изнесена от Роженския манастир , но тя винаги се е връщала в него.

През 17 век Роженския манастир претърпява голям пожар.

Възстановяването му започва в началото на 18 век благодарение на финансовата помощ на богати българи от цялата страна. Започната през 1715 г. реконструкцията е напълно завършена през 1732 г. Манастирът достига своя апогей През 19 век са „златни години” за Роженския манастир . По това време той служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност. До манастира се намира и двуетажният параклис-костница "Рождество на Св. Йоан Кръстител", който е построен през 1597 г., а 200 м източно от Роженския манастир е черквата "Св. Св. Кирил и Методий", издиганата през 1914 г.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати