Езеро Бъбрека

10.10.2011
Езеро Бъбрека

Национален парк Рила e най-големият сред трите национални парка на територията на България, които са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното природно наследство. Едва ли има начин с думи да се пресъздаде огромната красота на природното многообразие на местността около Рила планина, която е разположена в Югозападна България и чиито връх Мусала, със своите 2925 метра надморска височина е най-високият на Балканския полуостров.

Седем Рилски Езера - езерото Бъбрека

В рамките на Национален парк Рила, който се разпростира на обширната площ от 1 046 хектара, се намират и Седемте Рилски езера, които са една от най-посещаваните природни забележителности в България.

Седемте рилски езера са колкото красиви, толкова и интересни със своите имена, дошли предимно от причудливите им форми. Седемте рилски езера са Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното езеро и Долното езеро, като са подредени отгоре надолу – Сълзата е най-високото, докато Долното езеро е разположено на най-малка надморска височина. От езеро Сълзата, което е най-малко по площ се открива прекрасна панорама на всичките кристално сини езера на фона на планинските зъбери.

Всичките седем рилски езера са заобиколени от тучни поляни, които са притегателно място за отдих на дошлите да видят този природен феновмен в Рила планина. Водата на тези естествено образували се природни басейни е кристално чиста и ледена дори през най-горещите месеци на годината. Всички склонове в околността са прорязани от множество планински ручеи, които протичат с приятен шум, отекващ в планината.

На езерото Бъбрека в Рила

Всичките седем рилски езера са ледникови езера, формирали се при надморска височина между от 2095 м. до 2535 м, като са обградени от са обградени между върховете Сух чал, Отовишки връх и Харамията. Този емблематичен за Рила планина езерен комплекс се намира на изток от връх Хайдута (още Харамията), на юг от стръмните скални склонове на седловината Раздела, а на запад е Отовишки връх, който се намира точно над езерото Бъбрека.

Езерото Бъбрека е третото най-високо разположено езеро сред Седемте рилски езера. Бъбрека е второто по дълбочина веднага след Окото, като в най-дълбоката си част достига 28 метра. Намира се на 2282 м. надморска височина, като общата площ на езерото Бъбрека е 0.54 кв.км. Площта на водната му повърхност е 85 декара, а водният обем е 1170 хил.м³.

Бъбрека е второто по големина сред тези ледникови езера, веднага след първенеца по размери Близнака, което достига до 91 декара. Бреговете му са стръмни и скалисти, особено от западната и северозападната страна. В близкото минало езерото е носило името Кара гьол.

Изглед към Бъбрека

Сегашното име на езерото Бъбрека идва от неговата форма, която напомня точно на бъбрек. С това име и с тази интересна форма Бъбрека често е първото име на езеро, което изниква в съзнанието, когато стане въпрос за Седемте рилски езера.

До известна степен езерото Бъбрека е разположено на доста ключово място, защото при южния му бряг се отклонява пътека за както за хижа Скакавица, така и туристическите маршрути за хижа Рилски езера и хижа Седемте езера. Важно е да знаете, че езерото Бъбрека е най-високата точка, до която можете да се стигне с автомобил в района на Седемте Рилски езера. Разбира се, ако предприемете изкачване с кола, добре е тя да е високопроходима автомобил.

3.5
Общо гласували: 6
5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати