Превалски езера в Пирин

07.10.2011
Превалските езера

В изобилстващата от ледникови водни басейни Пирин планина, наред с циркусните групи на Василашките, Бъндарашките и Кременски езера, се нареждат и Превалските, които са неголяма, но невероятно дивна и красива група, разположена под западното главно било на Пирин. Превалските езера са общо четири на брой. Всички са групирани в едноименния Превалския циркус. Той е ограден между върховете Валявишки чукар и Превалски чукар, както и от седловините Мозговишка порта и Превала или наричана още Чаирска превала), лежаща в долината на река Демяница.

Река Дамяница води началото си от Валявишките езера при надморска височина от 2400 места. В самото си начало тя носи името Велявица, а по-нататък става част от басейна на Места, която събира водите на шест езерни групи - Василашки, Валявишки, Превалски, Типицки, Къркъмски и Газейски езера.

Най-добрият начин да разгледате Превалските езера е като поемете по туристическата пътека, която тръгва от Банско и хижа Дамяница и стига до хижа Беговица. Целият маркиран в синьо маршрут позволява максимално да се насладите на красивите ледникови езера, като преминавате през седловината Мозговишка порта. Тук синята маркировка от Банско към хижа Дамяница се пресича от обозначената в червено билна маркировка, идваща от хижа Вихрен и продължаваща за заслон Тевно езеро.

От Превала над езерата започва маркирана в зелено пътека, която през Чаирските езера стига до красивата местност Башлийца. В непшосредствена близост обозначената с кафяв цвят пътека за заслон Спано поле.

Най-горното от Превалските езера е и най-малко, като се разпростира на площ само от 1.1 декара. Оттичането му става под земята към следващото по височина езеро, което се е образувало при 2312 метра надморска височина.

То е разположено в северна посока от предходното и със своите размери от над 21 декара обща площ, дължина 265 метра и ширина от 105 метра се счита за най-голямото сред всички Превалски езера. Дълбочината, до която достига е 5.2 метра. Това второ по височина езеро е толкова голямо, че със своите площ и воден обем надвишаваща тази на останалите три взети заедно.

Едно от Превалските езера в Пирин
Снимка: krasikos

Доста по на северозапад от Голямото Превалско езеро се намира и третото, което стои някак встрани от другите в групата. Независимо от това, че е „отделено”, то е разположено само с два метра по-ниско от предходното. Този воден басейн на Превалските езера е доста малък – дължината му достига до 150 метра, а на ширина е едва 63 метра. Ако водите му не бяха ледени, то щеше да е идеално място за плуване сред природата със своята дълбочина от само 1, 7 метра.

Езерото е толкова малко, че водният му обем е 13-14 пъти по-нищожен от този на предишното. Преди доста време това трето по височина Превалско езеро е било обикнато място за любителите на палатковите лагери. Второто и третото Превалско езеро оттичат водите си в четвъртия циркусен басейн, който е доста плитък и малък. Това четвърто езеро дава началото на Превалския поток, който е ляв приток на река Валявица.

4.6
Общо гласували: 7
5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Георги / Благоевград
Георги / Благоевград
23.12.2013 18:53
Много посредствена информация. Личи си, че е преписвана оттук-оттам.Ето аргументите:
1. В Пирин няма река, която да се нарича Дамяница. Истинското име на реката е ДЕМЯНИЦА.
2. Въпросната река не води началото си от Валявишките езера.От тези езера започва река Валявишка. Река Демяница започва доста по-ниско - т.е. точно от х.Демяница,мястото където се събират трите реки: Валявишка, Газейска и Василашка.
1
1