Несебър ще реставрира две църкви

10.04.2010

В Несебър се проведе изключително важна среща, касаеща финансирането на реставрационните дейности на значими културно – исторически ценности. Разговори със зам. – кмета Ели Кирова проведоха проф. Карагеоргиос, проф. Бакирдзис, Борис Хаджиев, представители на фондация “А.Г.Левентис” и председателя на БНК на ИКОМОС доц. Стефан Белишки.

Църква Несебър

Проф. Карагеоргиос сподели, че фондацията ще помогне на Несебър да съхрани своята богата история. Ще бъде обсъдена финансовата рамка за реставрация и консервация на църквите “Свети Архангел Михаил и Гаврил” и “Света Параскева” с чийто идеен проект те се запознаха в Археологическия музей.

Много им допадна идеята за осмислянето на съвременната социализация и представянето пред хората на двете църкви, както и тяхното значение за културния живот на Несебър. Професорите приветстваха идеята да се даде акцент на ансамбловото звучене на двете църкви и връзката им с прилежащата среда.

Дискутирана бе и идеята за издаването на пътеводител ”Стария Несебър” финансиран от фондацията. При разходката си из стария град гостите видяха, че в града на ЮНЕСКО се полагат грижи за съхраняването на историческите и културни паметници.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати