Археологически разкопки на крепост край Якоруда

11.05.2010
Археологически разкопки на крепост край Якоруда

Якоруда е малко градче, разположено на пътя Велинград - Банско. То може да се превърне в една добра туристическа дестинация за любителите на историческия туризъм.

Тук от 2007 година се извършват археологически разкопки на крепостта Калята. Тази година отново ще бъдат правени проучвания и те ще започнат през мсец юли. Мариела Инкова, археолог от Националния исторически музей, който проучва крепостта очаква отговор от Министерство на културата във връзка с финансирането на дейността.

До момента от крепостта са разкрити части от две големи сгради, които трябва да се проучат за да се докаже как е организирано вътрешното и пространство. Трябва окончателно да бъде установен плана на крепостта, както и къде е бил входа и. Предположенията на археолозите са, че е от юг, където има още непроучени част от фортификацията.

За превръщането на крепостта в популярна туристическа дестинация, обаче са необходими доста усилия от страна на общината. Първо, крепостта трябва да бъде регистрирана като паметник на културата, което ще позволи да се кандидатства с проект по оперативните програми. Археолозите се надяват, че след лятото тази регистрация ще бъде направена на базата на откритите от тях артефакти.

Още, в близост до крепостта има минерален извор. Ако мястото се облагороди, ще се повиши и интересът на туристите. Необходим е и ремонт на пътя, който е в много лошо състояния. Изграждането на Информационен център би улеснило туристите, с получаването на цялостна информация за обекта.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати