Сцена на вековете - фестивал във Велико Търново

24.07.2010
Сцена на вековете - фестивал във Велико Търново

На 30 юли във Велико Търново ще бъде открит Летния фестивал на открито “Сцена на вековете”. Воини от Прабългарска школа за оцеляване “Бага-тур”ще вземат участие във възстановките. Те ще бъдат облечени в прабългарски дрехи и са на възраст от 8 до 60 години. Те се готвят да превземат хълма Царевец.

В рамките на фестивала на Царевец ще бъдат представени характерни за Средновековието занаяти. Посетителите ще могат да опитат средновековна и царска кухня, да наблюдават как се правят ризници и мечове и Средновековна керамика.

На 1 август е предвидено провеждането на Средновековен български панаир, който ще върне посетителите със 700 година назад във времето. Сдружение “Чигот - исторически възстановки” ще представят плетене на ризници, изработка на кожени изделия, демонстрации на историческа фехтовка, стрелба с лък, хвърляне на копие и средновековна прашка.

Как се прави укрепен лагер през XII - XIV век ще покажат воините от Средновековното общество MODVS VIVENDI. Те ще демонстрират също воински умения, средновековни песни и танци и четене на исторически хроники.

За 6, 7 и 8 август са предвидени демонстрации на Сдружение за антични и средновековни реконструкции “Сила”. Ще бъдат представени средновековни занаяти и техники, турнири по средновековна фехтовка, стрелба с лък, демонстрации на моменти от бита, забавления, игри и средновековна музика.

Занаятите от Средновековието по време на фестивала ще бъдат показвани на прочутата Самоводска чаршия.

3.8
Общо 5 гласували
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати