Ще се реставрират находките от храма Кибела край Балчик

21.08.2010
Ще се реставрират находките от храма Кибела край Балчик

Директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева информира, че започва консервация и реставрация на находки от храма на Кибела в града.

Сред тях най - голям интерес представляват мраморна глава на Посейдон, две статуи на Афродита, един релеф на майката богиня Кибела, две оброчни плочки с Тракийския конник, около десет епиграфски паметници, както и много монети.

С времето храмът Кибела се руши от атмосферните условия. Опазването му като културен обект е трудно, защото се намира на територията на частен имот. От 1994 година храмът е обявена за недвижима културна ценност.

Балчишкият камък от който е направено огнището за жертвоприношения се руши и похабява. Екипът, работил това лято в Балчик е направил изследване на културните напластявания.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Daniela Iovkova
Daniela Iovkova
31.01.2018 10:31
Веднъж гадаех на много хора в един ден и енергията ми се изчерпа супер много. Сега съжалявам за това, защото в същия ден един човек, на когото много държа, се отказа от мен без основателна причина. У тях си бях забравила един медальон, който много си обичам, но сега не искам да го взема, мисля, че има лоша енергия в него.
0
0