Русе е кандидат за европейска културна столица

01.02.2013

Издигане кандидатурата на град Русе за Европейска столица на културата бе основна тема на първото заседание на обновения състав на Обществения съвет за култура към Община Русе.

В 17-членния съвет, с председател арх. Венцислав Илиев и координатор Ива Чавдарова, членуват представители на общински и държавни културни институции, както и експерти от неправителственият сектор.

Русе

Съгласно официалния график България ще бъде домакин на инициативата през 2019 г., заедно с Италия. Представянето на кандидатурите ще стартира в края на 2012 година, а резултатът ще стане ясен през 2014 година.

По време на експертното заседание бяха обсъдени възможните стъпки, които могат да бъдат предприети към настоящия момент, за популяризиране на Русе като потенциален кандидат на местно, национално и международно ниво.

Взето бе решение за създаване на работна група, която да изготви принципно становище от името на Обществения съвет за култура, което да конкретизира мотивите и ползите от участието на града в надпреварата.

Акцент бе поставен върху необходимостта от широко информиране на местната общественост и проучване на нагласите и очакванията на гражданите.

Членовете на съвета бяха единодушни, че за каузата трябва бъдат привлечени както местните граждански структури, така и ключови фигури от всички сектори на обществения живот в Русе, страната и чужбина, външни експерти, културни деятели и институти, икономисти, политици, граждански организации, както и приятели от побратимените на Русе градове в рамките на Европейския съюз.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати