Изграждат подводен параклис в залива на Приморско

25.05.2013

В залива на Приморско ще бъде изграден подводен параклис. Оригиналната идея принадлежи на собственика на водолазен център „Посейдон” Тодор Попов. Параклисът ще бъде на 12 метра дълбочина южно от местността Буруна.

Каменните икони за подводния храм вече са готови и се очаква да бъдат потопени в началото на месец юни. Техен автор е скулптура Никола Диков. Те вече са осветени и ще пазят рибари, водолази и моряци.

Освен образа на Св. Никола в параклиса ще бъде поставен и камък с монтиран кръст и свещник, на който да се палят свещички – те ще представляват химически пръчици, които светят под водата.

Изграждат подводен параклис в залива на Приморско

Освен иконите ще има и още две каменни плочи. Едната е в прослава на Светата Троица както изисква канона, а другата ще носи името на водолазния център с изписано на нея култовото пожелание на водолазите "За равен брой", чиято идея е броят на влизанията под водата да е равен на броя на излизанията.

Създателите на единствения по рода си в Източна Европа подводен параклис се надяват той да се превърне в туристическа атракция за любителите на морските гмуркания.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати