Елате на празника на черешите в Кюстендил

21.06.2013

По традиция всяка година на първия ден на астрономическото лято „овощната градина на България“, както е известен Кюстендил, отбелязва празника на черешите. Честванията ще продължат два дни, като всеки един момент от тях ще бъде посветен на нейно величество черешата.

Официален старт на празника ще даде лично градоначалникът Петър Паунов от 17.30 в градинката пред общината. Партньор на събитието е Институтът по земеделие в Кюстендил, който ще представи най-новите и перспективни сортове за отглеждане на този вкусен плод.

Елате на празника на черешите в Кюстендил

Нетърпеливи да дочакат официалното откриване кюстендилци ще започнат празниците с фолклорната програма „Черешчица род родила“ още в 16 часа. Тя ще представи дълбоката връзка между черешите и хората от този край, нейната символика и влиянието и върху бита и ежедневието на кюстендилци.

Празниците ще продължат и през съботния почивен ден, когато богата фолклорна програма ще се грижи за доброто настроение на гостите и жителите на града. Изложба под надслов „Черешата в занаятите“ ще бъде подредена в центъра на града. В нея хората на изкуството от всички области ще могат да представят произведенията си, които са посветени на този вкусен плод.

Официални гости на събитието ще бъдат посланиците на Китай – Негово превъзходителство Гуо Йеджоу и посланикът на Израел – Шаул Камиса-Раз, които ще могат да се насладят на превъзходния вкус на различните сортове череши, представени на традиционния базар-изложба, организиран в рамките на честванията.

Незаменима част от празника ще бъде кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“, в рамките на който ще се проведе изложба на уникални кулинарни деликатеси, приготвени от жители на региона.

С празничен концерт кюстендилци ще сложат финал на честванията. Водещи на концерта ще бъдат невероятните Краси Радков и Георги Милчев – Годжи, а специално за всички на сцената ще излязат рокаджиите от „БТР“ и дуета Ангел и Моисей.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати