Четири български курорта са домакини World Folk 2013

22.08.2013

Не един, а четири български курорта са домакини на третото издание на Световния шампионат по фолклор World Folk 2013. Културното събитие ще се проведе едновременно в четири красиви български града на Южното Черноморие.

В продължение на десет дни сцени, издигнати в градовете Бургас, Несебър, Поморие и Свети Влас ще представят богата танцувална и фолклорна програма на изпълнители и състави от цял свят.

Тази година повече от 2300 човека са заявили участието си във фолклорния форум. Повече от 100 състава от Грузия, Армения, Малайзия, Абхазия, Египет, Индонезия, Хърватска, Монголия, Румъния, Турция, Беларус и България ще представят пред публика уникални фолклорни ритми и танци.

Фолклорен фестивал

Официалното откриване а Световния шампионат по фолклор World Folk 2013 ще бъде този петък, 23 август от 20 часа в Морската градина в Бургас на откритата сцена „Охлюва“.

Изпълненията на индивидуалните участници и групи ще бъдат оценявани от професионално жури с председател проф. Николай Кравцов, декан на Факултета за народни инструменти към Държавния университет за култура и изкуство в Санкт Петербург.

Критериите за оценка на представянето на състезателите в надпреварата ще бъдат визия, сценично поведение, степен на сложност на танцовите композиции и др. Получените оценки ще бъдат валидни за класиране във Световната фолклорна ранг листа.

Трите най-добри състава ще бъдат определени на 31 август, по време на гала – концерта, който ще се проведе в амфитеатър Арена в Свети Влас. Победителят в конкурса ще грабне голямата награда на журито „Златен Орфей“, както и парично поощрение на стойност 1000 евро.

Организатори на събитието са Световната асоциация на фолклорните фестивали – WAFF, Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAFF, World Folklore Academy и общините Бургас, Несебър и Поморие. Фолклорният форум се провежда с подкрепата на ЮНЕСКО.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати