Варна в плен на Любовна лудост

29.08.2013

Варна ще бъде в плен на любовна лудост през следващите седем дни. Морската ни столица ще бъде домакин на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“, който ще се проведе за 21-и пореден път във Фестивалния конгресен център във Варна.

По традиция филмовото събитие се провежда всяка година в края на август. Повече от 70 творби ще бъдат представени само в рамките на шестте празнични дни. Фестът има конкурсен характер.

Тази година 12 филма, които засягат темата за любовта, са включени в конкурсната програма. Сред номинираните са „Пиано във фабриката“ на китайския режисьор Джан Мън, „От прозореца на моята стая“ от Паула Ортиз, френската лента „Светлите дни предстоят“, румънският филм „Да преследваш дъгата“ и още 8 ленти от Ливан, Турция, Гърция, Франция, Русия, Белгия и Полша.

Любовта е лудост

Въпреки, че сред номинираните ленти няма българско участие, почитателите на българската кинематография няма да останат разочаровани.

В рамките на фестивала ще бъдат почетени някои от големите български актьори и режисьори, с които се сбогувахме тази година – Йорданка Гръбчева, Георги Калоянчев Тодор Колев и Петър Попйорданов. Филми с тяхно участие ще бъдат прожектирани в зала“Пленарна“ на община Варна, а входът ще е свободен.

Филмова панорама ще отбележи 85-ата годишнина на големия български режисьор Никола Корабов. В рамките на инициативата ще бъда прожектирани някои от филмите му, между които „Копнежи по белия път“, „Орисия“, „Тютюн“ и др.

Международния филмов фестивал Любовта е лудост се провежда с подкрепата на Министерството на културата, Община Варна, Българската национална филмотека, ВМС, Руският културно-информационен център, Съюзът на българските филмови дейци и много други.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати