Пампорово търси гръцки инвеститори

30.09.2013

Ще си върне ли старата слава ски курорта Пампорово? Това е въпросът, който вълнува местните жители. И докато вицепремиерът от правителството на Орешарски, Даниела Бобева обещава да привлече в Банско скиори от Китай и Турция, то в смолянско имат далеч по-реалистични планове за развитие на ски туризма.

Кметът на Смолян д-р Николай Мелемов търси сериозни гръцки инвеститори, които да вложат средства в туристическата инфраструктура в отсечката Смолян-Пампорово. Въпреки че за местните жители е приоритетно изкърпването на дупките по шосето от Стойките към Смолян, инвеститорите са по-заинтересовани от изграждането на лифт от Смолян към Пампорово.

Пампорово

Тъжен спомен за разцвета на Пампорово е остарелият седалков лифт, който свързва Смолянски езера с връх Снежанка. Сега жълтите седалки се раздвижват само от силните пориви на вятъра.

Дружеството-оператор на ски курорта „Пампорово“ АД е в трескави ремонтни дейности. Целта е подмяната на опасен стар ски влек с нов модерен лифт от връх Снежанка, а новият сезон наближава с много по-бързи темпове от очакваното.

Работи се усилено и по подменянето на надземните водоподаващи тръби са машините за сняг с подземни такива. Новите тръби, които се полагат ще са с по-голямо сечение от настоящите и ще са напълно достатъчни за да се справят с всички капризи на времето.

Все по-реална става възможността Пампорово АД да откупи от банка-кредитор и бившите военни постройки по връх Мечи чал, както и тамошния ски лифт.

Може би един бъдещ обединен ски курорт Пампорово-Бепеларе, с добавка девствения Перелишки дял на Рила, в който строителството не беше допуснато, да върне старата слава на курорта и да направи Пампорово отново любимо място за ски ваканция.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати