В Несебър откриха антична изба

17.10.2013

Археологическият сезон в Несебър се очертава да бъде много богат. Екипът на доцент Анелия Божкова от Националния археологически институт с музей към БАН направи още едно уникално откритие в античния български град.

При разкопки на северния бряг на полуострова са били открити две постройки. От двете сгради са останали само руини, които да свидетелстват за размера и предназначението им. Но това, което е привлякло вниманието на археолозите, е бил дълбокият им зимник, който бил в добро състояние.

антична изба

В подземието, което според екипа на доц. Божкова е било използвано за изба, са били открити над 30 запазени съда.

Експертите смятат, че тези древни амфори са били използвани в Античността за пренасяне на вино.

Откритите артефакти са били празни, за дълбока жалост, обърнати с гърлата надолу и складирани за употреба.

Петя Кишкина, която е директор на музея Старинен Несебър предполага, че амфорите са принадлежали на някой от най-прочутите винопроизводители от Античността – винарите от островите Хиос, Лесбос и Татос.

Откритието на доцент Божкова и екипът ѝ спомага за точното документиране на най-ранното застрояване на полуострова.

Учените предполагат, че тези земи са били застроени за първи път около V век преди новата ера, непосредствено след създаването на Месамбрия като гръцка колония.

Археолозите смятат, че откритите руини и изба си принадлежали на второ поколение колонисти. По това време градът е бил добре развит търговски център.

Откритите амфори ще бъдат реставрирани и заедно с открития по рано релеф на тракийски конник ще бъдат изложени в несебърския музей.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати