Чепеларе – българският климатичен планински курорт

21.10.2013

Община Чепеларе, на територията на която се намира курортен комплекс Пампорово, спечели титлата Климатичен планински курорт от местно значение. Отличието беше присъдено в рамките на юбилейното издание на изложението „Планините на България –гостоприемства в четири сезона“.

Интересен факт е, че курортът Чепеларе първоначално е възникнал като летен курорт насочен към климатолечение на дихателни заболявания.

Чепеларе – българският климатичен планински курорт

Постепенно в годините туристопотока се измества в зимните месеци. Така гостите на града съчетават лечебния въздух с възможността да се насладят на ски пистите в близкия курорт Пампорово.

Десетото юбилейно изложение на курортите в България се проведе в курорт Пампорово. В рамките на изложението Чепеларе беше представено като зеленото сърце на родината ни. При презентацията на планинското градче беше обърнато специално внимание на уникалния микроклимат в общината.

Лечебният микроклимат в Чепеларе е обусловен от преобладаващото наличие на иглолистни дървесни видове. Те произвеждат в големи количества фитонциди, известни още като антибиотици на бъдещето.

Фитонцидите имат благоприятен оздравителен характер. Действието им се дължи на антисептичните, противовъзпалителни и нервно-успокоителни свойства, които притежават.

През последните години общинската администрация в Чепеларе работи неуморно за възстановяване на предишната слава на курорта и превръщането на града в предпочитана целогодишна дестинация да отдих и лечение. Усилията на общинарите са подкрепени и от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати