Вдигат категорията на Летище София

13.11.2013

От утре, 14 ноември Летище София ще приема кацащи самолети и при 75 метра видимост. Столичното летище ще бъде единственото летище на територията на страната и едно от малкото в европейски и световен мащаб, което ще притежава категория III–В.

Информацията за повишаване на категорията на софийското летище беше потвърдена от Министерството на транспорта и далекосъобщенията. По-високата категория, който беше присъдена на летището, се дължи на въведената Система за инструментално кацане.

Летище София

Системата за инструментално кацане представлява разработването и въвеждането от страна на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ и Летище София на система от процедури, които позволяват на авиационните оператори да осъществят заход и кацане дори в условията на минимална видимост от 75 метра.

Досега Летище София притежаваше категория III–А, което позволяваше приземяване при влошена метеорологична обстановка и намалена видимост до 200 метра. Най-високата категория III–С се присъжда на летища, които позволяват кацане при нулева видимост.

Преди повишаването на категорията, от летището бяха принудени, в условията на влошена видимост, да насочват полетите към летищата в Пловдив, Варна или Бургас. Това беше свързано от една страна с неудобства за пътниците, а от друга с повишени разходи за авиопревозвачите.

Във връзка с въвеждането на Системата за инструментално кацане се е наложило да бъде подменена съществуващата стоманена ограда в чувствителната зона с радипрозрачна от фиброармиран полимер.

Новата ограда ще позволи дори и в условията на много гъста мъгла да се кацне, както и да се попречи на външни условия да въздействат на лъча от антената, който насочва приземяването.

3
Общо 3 гласували
5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати