Бургас и Пловдив в класацията на най-достъпните градове в Европа

14.11.2013

Единствените български градове, които покриха изискванията на конкурса "Достъпен град 2014" (Access City Award 2014), са Бургас и Пловдив. Морският град попада за втори път в престижната класация.

При предишното си участие през 2011 година Бургас беше единствения български представител в надпреварата и успя да влезе в ТОП 30. Тази година и той и Пловдив се класираха в ТОП 33 на достъпните градове в Европа.

Бургас и Пловдив в класацията на най-достъпните градове в Европа

Конкурсът „Достъпен град“ се провежда за четвърта поредна година по инициатива на Европейската комисия и Европейския форум на хората с увреждания (European Disability Forum).

Целта на конкурса е да покаже съществуващите дори практики, които градовете и специално градските управи планират и изпълняват за да направят живота на трудноподвижните жители и гости на града по-приятен. Вниманието на журито се фокусира върху дейностите, които са свързани с подобряването на достъпността на градската среда.

В тазгодишното издание на конкурса взеха участие 102 града от 23 европейски страни с население над 50 000 души, сред които и българските Бургас и Пловдив. След предварителен подбор строго жури допусна 33 града до втория етап на надпреварата, в т.ч. и българските претенденти.

За съжаление нито Бургас, нито Пловдив успяха да се класират сред 7-ината финалисти. Отпадането на претендентите от надпреварата по никакъв начин не демотивира градските управи.

Те определиха участието в конкурса като безценна възможност да почерпят опит от останалите европейски страни.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати