Откриват изложбата Маскарадни игри в Пазарджишко

03.12.2013

Районният исторически музея в град Пазарджик открива емблематичната изложба Маскарадни игри в Пазарджишко. Събитието е насрочено за 5-и декември и е с начален час 16.30 часа.

Експозицията илюстрира характерните зимни и пролетни игри в част от селищата в пазарджишка област. В близкото минало маскарадните игри са били на особена почит сред жителите на региона. В някои селища дори са се играели освен през лятото и зимата, и през есента. Традицията на маскарадните игри отдавна е забравена в част от селищата, но в други е запазена до наши дни.

Български кукери

Зимните маскарадни игри се изпълняват в дните от Коледа (25-и декември) до Ивановден(7-и януари) в така наречените „мръсни дни“. Традицията е особено характерна за селата Варвара, Главиница и Овчеполци. Ритуалът на зимните маскарадни игри се е запазил жив и всяка година се отбелязва.

В село Варвара се отбелязва на 1-и януари, В Главиница на 7-и януари, а в Овчеполци на 14-и януари. За селата Лесичово, Калугерово, Церово, Виноградец и Попинци са по характерни пролетните маскарадни игри, които се провеждат на Сирни Заговезни.

Експозицията включва редица непоказвани фотографии от фонда на Районния исторически музей в Пазарджик. Ще бъдат показани и характерни маски и маскарадни костюми, които са дарение от участниците в ежегодните маскарадни игри. Във всяко село те са наричани с различни имена като „сурати“ във Варвара, „образ“ в Церово или „омяс“ във Виноградец.

Етнографската експозиция ще проследи промените в маскарадните костюми и атрибути, появяването на нови персонажи и отпадането на други. Експозицията ще гостува в Пазарджик до 31-и януари 2014 година.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати