Празни писти – пълни механи

10.01.2014

Както се убедиха и родните хотелиери „На заклет скиор, топлото време не му пречи“. Пролетните температури, на които се радват родните ски курорти, очевидно не са изплашили голяма част от туристите и почти няма отменени резервации за ски ваканции в Банско, Боровец и Пампорово.

Разбира се зад една част от неотменените резервации има и дълбок финансов мотив – голяма част от чужденците са предплатили пътя и поне една-две нощувки. Факт е, че родните курорти не страдат от липса на посетители, основно от Русия и Англия.

Банско

Топлото време си има и своите предимства. Когато дневните температури станат твърде високи и снегът започне да омеква, туристите бързо заемат стратегически места в някои от най-уютните механи в Банско и започват да дегустират традиционни български гозби и деликатеси.

Някои от посетителите на Банско гледат на слънцето като на допълнителен бонус към ски ваканцията си и използват щедрите му лъчи, за да натрупат завиден бронзов загар.

Все още са твърде малко българските и сръбските туристи в Банско. Хотелиерите обясняват това с традиционното разбиране на нашенци, че зимата трябва да е много снежна. Очаква се интересът от страна на българските туристи да се засили в края на януари-началото на февруари, когато синоптиците са обещали, че най-накрая ще завали.

Сръбските туристи традиционно не правят предварителни резервации. Комшиите ни просто следят прогнозата за времето, качват се на колите си просто пристигат в Банско.

Механи Банско

Топлото време не само напълни заведенията в курортите, но и даде възможност на голяма част от чужденците да разгледат някои от забележителностите в региона. Когато не са на пистите или в механите, туристите си организират екскурзии до Мелник. Там те имат възможността да опитат от прочутото мелнишко вино.

На голям интерес се радва и намиращото се в Близост до Банско село Добърско, в което се намира уникалната църква Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат. В храмът е изложена и иконата, известна сред местните като Иисус Христос в космическата ракета.

Хит са еднодневните екскурзии до храма на Баба Ванга в Рупите и посещенията на минералните извори в град Добринище и село Баня.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати