За трети път Бургас е най-добрият град за живеене в България

17.03.2014
Бургас

За трети път Бургас печели приза Най-добрият град за живеене в България. Тази година обаче призът е поделен между два града, които са събрали еднакъв брой точки по критериите на надпреварата. За най-добър град за живеене в България беше обявен и Велико Търново.

В оспорваното състезание се включиха 27-е областни града на България, които бяха оценявани по 20 критерия в това число екологично състояние, ниво на инвестициите, раждаемост на глава от населението, безработица, брой на взломни кражби, брой на изградени велоалеи, паркове и др.

Велико Търново

До сега наградата е печелена само от три града – Бургас, Варна и София, които са удостоявани с нея по два пъти. Морският град печели приза за втора поредна година, докато старопрестолната столица е отличена за първи път в седемгодишната история на класацията.

Освен Бургас и Велико Търново редица български градове бяха отличени в отделните категории. Като Най-добър бизнес град и Най-добър град за културен туризъм беше определена София. Кюстендил беше отличен като Най-зелен град.

В категорията Най-добър малък град победител стана град Аксаково, област Варна, който отвя конкуренцията по критерий най-много привлечени евросредства на глава от населението.

За Най-бързорастящ град беше избран Несебър, който се отличи с голям брой сключени бракове, висока раждаемост и прираст на населението. Като Най-перспективен град беше отличена Морската столица на България. Варна спечели приза зарази плановете за разширяване на пристанището и модернизирането на туристическата зона в града.

За първи път в седемгодишната история на състезанието беше връчена награда в категорията Най-добър български град извън пределите на страната. Призът беше връчен на сръбския Димитровград, който се намира на километър от граничен пункт Калотина.

Лично премиерът на България Пламен Орешарски връчи призовете за Най-добър град за живеене на градоначалниците на Бургас и Велико Търново Димитър Николов и Даниел Панов. Церемонията се проведе днес в Националната художествена академия.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати