Ще строят закрито море край София

31.03.2014

Жителите на село Мусачево, община Елин Пелин може да се окажат големите печеливши, ако се осъществи проектът на инвестиционен фонд, финансиран от азиатски бизнесмени. Трима водещи бизнесмени от Хонконг и Сингапур са обявили, че имат намерението на инвестират близо 1 млрд. долара в изграждането на курортен град край село Мусачево, Софийска област.

Т.нар. курорт Света София ще се простира на площ от над 800 декара. Според проекта на територията му ще има четири петзвездни хотела с височина 30 етажа, четири четиризвездни хотела с височина 30 етажа и още четири сгради с апартаменти за продан, които ще се извисяват на височина 22 етажа.

Перлата в короната на проекта е предвиденото закрито море. Изкуственият воден басейн ще бъде с площ 30 декара, като в него ще има имитация на слънце, висока температура, вятър и дори вълни.

На море

На територията на Света София се планира да бъде изградена спортна зала тип Арена Армеец с 30 000 места, множество ресторанти, места за отдих и почивка, както и казино за богатите петролни шейхове, които ще посещават бъдещия курорт. Директен път ще свързва курортния град със софийското летище.

Инвеститорите вече са провели десетки срещи с кмета на село Мусачево, както и с представители на енерго, газоразпределителното и ВиК дружествата в региона. Изпратили са и писмо за намерения за инвестиция до българското правителство, които са го препратили в Българската агенция за инвестиции.

От Българската агенция за инвестициите потвърдиха, че да започнали процедура по издаване на сертификат за приоритетен инвестиционен проект на дружеството България дивелопмънт(Холдингс) Лимитед АД за проекта Света София.

В момента обаче кандидатурата за издаване на сертификат за клас инвестиция не се разглежда, защото заявеното намерение за инвестиция е било оттеглено от самите инвеститори. Според запознати това вероятно се дължи на навлизането на други водещи инвеститори в хонконгско-сингапурския фонд.

Междувременно местните жители отказват за продават ниви в землището на селото в очакване на високи изкупни цени от потенциалните азиатски инвеститори. Треската за земи е обхванала и властите. С решение на Министерски съвет земите на затвореното военно поделение в село Мусачево са атакувани като частна държавна собственост.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати