Какви права имаме, когато отменят полета ни

04.04.2014

Стачката на служителите на Луфтханза остави хиляди пътници да спят по летищата и предизвика хаос във въздухоплаването на територията на цяла Европа. Данните показват, че приблизително 4000 български граждани са били засегнати от стачните действия и полетите им са били отменени вследствие на тях.

Въпросът е какви права имат и какви компенсации следва да бъдат изплатени на пътниците, когато полетите им бъдат отменени или изпълнени с голямо закъснение.

Пътници

Първо трябва да отбележим, че има определени случаи когато авиопревозвачът не изплаща обезщетения за отменени полети. Това е в случаите, когато превозвачът даде минимум двуседмично предизвестие. Тогава той е длъжен да предложи на клиентите си или алтернативен полет при първа възможност или друга, по-късна дата, или да възстанови пълната сума платена за билета.

Но какво става, когато отивате на летището и тогава разбирате, че полетът ви е забавен или отменен. Ако забавянето продължи повече от два часа въздушният превозвач е длъжен да ви осигури храна и напитки. Когато забавянето е доста сериозно имате право да бъдете настанени в хотел, като придвижването ви дотам също е грижа на превозвача. Полагат ви се храна, напитки, както и 2 телефонни разговора, 2 имейла и 2 телекса или факса.

Превозвачът може да ви предложи също така и друг алтернативен начин на придвижване до крайната цел на пътуване, може да ви възстанови пълната сума на билета или да ви предложи полет до различно от плануваното летище, като след това покрие разходите по трансфера до първоначалното летище или друга близка дестинация.

Когато авиокомпанията не осигури нито една от посочените възможности, имате право на компенсация, която зависи от разстоянието на полета и причината за анулирането му. При доказани извънредни ситуации, като неблагоприятни метеорологични условия или стачки, не се изплащат компенсации.

В останалите случаи компенсациите варират от 250 евро за всички полети до 1500 км до 600 евро за полетите над 3500 км и трансокеанските полети.

Оплаквания относно отменени полети или неизплатени компенсации се подават към компетентния орган в страната, на територията на която е възникнал инцидентът.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати