Артефакти от морското дъно ще привличат чуждестранни туристи у нас

26.04.2014

Проект за 1.5 милиона евро ще помогне в страната ни да се развие най-модерната и скъпа туристическа индустрия, свързана с разглеждането на потънали артефакти. Екип от изследователи и водолази ще търси в морето отдавна потънали кораби и пристанища. Проектът е за 18 месеца, като е започнал миналото лято и ще бъде завършен до месец февруари на 2015 година.

Артефакти от морското дъно ще привличат чуждестранни туристи у нас

Проектът "Heras" е спечелен по програмата за трансгранично сътрудничество и финансиран от Европейския фонд за регионално развитие. В него ще вземат участие океанолози и подводни археолози, водолази, а също и музеите от Констанца и Каварна.

Директорът на Института по океанология към БАН във Варна-проф. Атанас Палазов разказа, че претърсване на морското дъно ще се осъществи с помощта на изследователската американска миниподводница на варненския институт, която се пуска на дълбочина до 250 метра.

Според проф. Палазов морското дъно между Калиакра и Констанца е осеяно с останки от потънали кораби, пристанища и сгради от 4-5 век преди Христа. Те със сигурност ще привлекат туристи от различни държави. Проектът предвижда да се набележат няколко потенциални обекта, които водолазите ще трябва да намерят. След това артефактите ще бъдат проучени от подводните археолози. Има идея даже да се издаде книга с маршрути по морското дъно.

Предвидено е също така обучение на инструктори по гмуркане - подводни екскурзоводи. Любителите - водолази се пускат до 40 метра дълбочина, докато професионалните до 120 метра. Оборудването обаче не е никак евтино. Стойността му варира между две хиляди лева и десет хиляди евро.

Проектът "Heras" цели основно да съхрани подводното черноморско наследство в западната част на черноморския шелф, тъй като подводните артефакти са „плячка“ за иманярите или се унищожават от траловете на рибарите.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати