Най-впечатляващите манастири у нас

27.04.2014
Най-впечатляващите манастири у нас

Отново се задават няколко почивни дни и навярно се чудите как да ги оползотворите. Ако нямате никакви идеи къде да отскочите за празниците, вижте някои от най-впечатляващите български манастири, чиито енергия и красота ще ви заредят с приятни емоции за дълго време.

Рилският манастир е най-известният и най-големият български манастир. Той е разположен в Рила планина, недалеч от Благоевград. Разполага с пет етажа, като само четири от тях са видими. Манастирът е издигнат на мястото на стара постница през 927-941 г. от Иван Рилски.

Най-впечатляващите манастири у нас

В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната и отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел протосеваст Хрельо. На върха на кулата се намира параклиса Св. Преображение, който е с уникални стенописи от 30-те години на 14 век.

Бачковският манастир е вторият по големина български манастир след Рилския. Намира се в долината на река Чая, близо до Асеновград. Манастирът е построен през 1083 г. от грузинци. В двора му са погребани екзарх Стефан и патриарх Кирил. Манастирът разполага със собствен музей, а в манастирския комплекс има множество интересни магазинчета, където можете да си закупите най-традиционните родопски хранителни продукти.

Троянският манастир е третият по големина манастир у нас. Разположен е на брега на река Черни Осъм, на 10 километра от град Троян. Приема се, че е основан около 1600 г. от игумен Калистрат, но съществуват и други предположения за създаването му. Църквата в комплекса е изрисувана със стенописи от Захари Зограф, а пететажната манастирска кула е дело на майстор Иван от с. Млечево.

Най-впечатляващите манастири у нас

Гложенският манастир Свети Георги Победоносец се намира в близост до село Гложене, недалеч от град Тетевен. Той е основан през 15 век и е копие на манастирите в Атон.

Близо до него е и мястото, където Васил Левски е създал първия революционен комитет. В манастира е поместен музей на Васил Друмев с монашеско име Климент, който от 1875 г. до смъртта си е митрополит на Търновската епархия.

Басарбовският манастир Свети Димитър Басарбовски е скален манастир, намиращ се в долината на река Русенски Лом, на 10 километра от град Русе. Издигнат е през Второто българско царство, като най-популярният му обитател и вечен игумен е Свети Димитър Басарбовски.

Пътечката, по която се стига до манастира минава през прохладен двор и свършва при кладенец, чиято вода се смята за лековита. Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир у нас.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати