Варна в трескава подготовка за регатата Black Sea Tall Ships

29.04.2014

Морската столица на България - Варна, е в трескава подготовка за посрещане на регатата Tall Ships, която ще се проведе от 30-и април до 3 май във Варна. Във връзка с дългоочакваното събитие от днес се ограничава движението на автомобили от светофара при басейн Приморски до Морската гара в града.

Първият от големите ветроходи, които ще вземат участие в регатата пристигна по-рано днес. Това е руският кораб Надежда, която има дължина от 109 метра. Ветроходът е построен през 1991 година, има стоманен корпус и водоизместване от 2984 тона.

Регата във Варна

Още 25 ветрохода, 11 от които от клас А, ще разпорят водите на варненското пристанище. От сряда (30-и април) до петък (2-и май) корабите ще приемат на бордовете си туристи, които искат да ги разгледат.

Голямото събитие ще бъде съпътствано от провеждането на регатата Ветрилата. Тя ще се проведе на 1-и и 2-и май. Над 40 от най-добрите екипажи на килови лодки от България ще премерят сили и умения на олимпийския принцип, че по-важно е участието.

По стара морска традиция при навлизането си във Варненския залив ветроходите ще бъдат посрещнати с тридесет топовни салюти от доброволци от сдружение Дръзки.

По данни на организаторите двадесет ветрохода ще акостират в акваторията на варненското пристанище, за да вземат участие във второ издание на регатата Black Sea Tall Ships. За жалост пет от екипажите са отказали участие в последния момент.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати