Търново се превръща в център на фолклорното изкуство

08.05.2014

От днес старопрестолната столица на България се превръща в център на фолклорното изкуство. Градът е домакин на 18-ото издание на Старопланинския събор Балкан фолк.

Фолклорният фестивал се организира от Европейската асоциация на фолклорните фестивали, Евро фолк академия и община Велико Търново.

Добърските баби

Повече от 300 фолклорни груби и индивидуални участници или по сметки на организаторите над 5000 изпълнители от всички етнографски области на България, както и два чуждестранни състава, ще се включат в дългоочакваното събитие. Фестивалът ще продължи до 18-и май.

Открита сцена в Летния театър в града ще даде възможност на фолклорните изпълнители от България, Полша и Молдова да запознаят публиката със съхранени и възстановени автентични обичаи, обредни танци и песни.

В рамките на фестивала на Старопланинския събор ще се проведат шест концерта. Ще има надпявания със стари градски песни, както и специален концерт на формацията за църковни песнопения. Всички певчески инициативи ще бъдат с конкурсен характер и изпълненията на участниците ще се оценяват от компетентно жури.

Успоредно със Старопланинския събор ще се проведе и друго дългоочаквано от любителите на фолклора събитие – Националният шампионат по фолклор. Той ще бъде открит на 10-и май отново в Летния театър.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати