НАП пусна туристически съвети за лятото

12.06.2014

Данъчните служители започват да ни изненадват все по-приятно. Ако доскоро единствената асоциация, която правехме, когато чуехме НАП беше отегчени лелки и досадни опашки за плащане на данъци, то това е на път да се промени.

След инициативата Обади се на длъжник по телефона, която се проведе в края на миналия месец, НАП пусна и списък с полезни съвети за туристите във връзка с настъпването на летния сезон.

Банкноти евро

Съветите на НАП са насочени предимно към чуждестранните туристи, както и към по-разсеяните ни сънародници, отправили се на дългоочакваната лятна почивка.

Първото нещо, което любезните служители на НАП съветват хората, е да бъдат особено внимателни при обмяната за валута. Те насърчават обмените да се правят единствено в специализирани офиси на банки или в лицензирани обменни бюра.

НАП напомня, че по закон курсът, по който ще ви обменят валутата, не може да се различава с повече от 5 процента от курса на БНБ за деня. Въпреки усилията на данъчните, все още има некоректни сарафи, които поставят подвеждащи табла пред обменните си бюра, затова трябва да бъдем бдителни.

Да изискваме касова бележка за всяка покупка на стока или услуга е другото, за което напомня НАП. Касовата бележка защитава правата ни на потребители. Тя ни позволява да рекламираме конкретна стока или услуга, защото само тя е доказателство за направената покупка.

Националната агенция по приходите съветва българските граждани и гостите на страната ни да бъдат внимателни при покупко-продажбата на изделия от благородни метали.

Златото и среброто, които се изработват или продават в България, имат държавен знак да качество. Това не важи за платината. Покупката на бижута от благороден метал трябва да става от специализирани златарски магазини, където ще ви предоставят сертификати за качество и произход.

Летовниците, които имат съмнения, че правата им са нарушени, могат да сигнализират за това на националния информационен телефон 070018700.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати