Започва велошествие за Арктика в София и Варна

04.10.2014

Велошествие в защита на Арктика ще има днес във Варна и София. В България тази инициатива се провежда за втори път, като тя е част от световния ден за действие.

Започва велошествие за Арктика в София и Варна

На днешния ден жители на страни от цял свят ще излязат по пътищата, за да настояват пред световната власт Арктика да бъде обявена за защитена територия, а също и да се вземат сериозни решения по въпроса с климатичните промени.

Леденото велошествие ще се състои в повече от тридесет държави. В София участниците в шествието ще тръгнат от Борисовата градина (езерото Ариана) в 15.30 часа. В морската ни столица сборният пункт е Морската градина, до Слънчевия часовник, в 16.00 часа.

Инициативата, известна като Iceride, е част от глобалната кампания Спаси Арктика. Участниците искат да покажат, че все пак човечеството го е грижа за крехката и уникална екосистема и нефтдобивните компании и добивните индустрии не могат да правят, каквото си пожелаят.

Арктика контролира нашия климат. Тя е ценна и защото е местообитание на редки видове като полярната мечка, полярната лисица и моржа. Денят за велошествие е избран да съвпада с момента, в който ледът на Северния полюс достига минимума си.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати