Уникално гетско погребение откриха в Сборяново

18.10.2014

На нова интересна находка се натъкнаха археолози при разкопки край Исперих. При изучването на могила, намираща се в източния некропол на историческия резерват Сборяново, екипът на проф. Диана Гергова е открил уникални артефакти от богато гетско погребение от периода на III век пр. Хр., пише Стандарт.

Уникално гетско погребение откриха в Сборяново

На пет метра дълбочина учените са намерили две ритуални помещения. Предполага се, че едното от тях е играело ролята на олтар. В него е намерен и канделабър /свещник за няколко свещи/ с височина 1.5 м, който е декориран с орнаменти.

Недалеч от него са били разположени и две амфори и два керамични съда, в които са били поставени обгорени човешки кости. Учените са попаднали още на части от женски бижута, направени от глина и стъкло, келтски нож, огледало с бронзова рамка и бронзови чаши.

Намерените находки принадлежат на богатото културно наследство на гетската държава, чийто главен град се е намирал до днешния Исперих. След като артефактите бъдат изследвани, те ще бъдат предадени на историческия музей в Разград.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати