В София ще предлагат велосипеди под наем

03.11.2014

От следващата година жителите и гостите на София вече ще могат да наемат свободно общински велосипеди, съгласно проект на Столична община. На разположение на любителите на колоезденето ще има велопарк с 280 колела.

Велосипедите ще бъдат разположени на 28 на брой възлови места из цяла София, които вече се определени и одобрени от главния архитект Стефан Дичев. Процедурата за избор на изпълнител на проекта трябва да стартира до Нова година.

Велосипед под дърво

Всички велосипеди ще бъдат снабдени с джипиес против кражби. Наетият велосипед ще може да бъде връщан на всяка една от велостоянките, които ще бъдат свързани в мрежа, за да знаят екипите къде колелата са свършили и трябва да бъдат допълнени.

Авторите на идеята обещават, че цените за наем на велосипеди ще бъдат повече от достъпни. Общината предвижда услугата да се използва срещу 15-20 лева на ден, като за сравнение в момента частна фирма предлага велосипеди срещу 25 лева на ден.

За да заработи идеята успешно от Столична община обещават през 2015 година на територията на София велотрасетата да достигнат 90 километра дължина.

За целта ще бъдат изградени четири нови велоалеи, по протежението на булевардите Възкресение, Константин Величков, Патриарх Евтимий, Скобелев, Витоша и улица Раковски, които ще свържат съществуващите.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати