Алпите растат и се смаляват

16.11.2009
Алпите растат и се смаляват

Европейските Алпи растат и се смаляват, наблюдават учени. Двата динамични процеса се развиват един срещу друг и ефектът е... нищо.

Алпите са образувани при колизия на африкански и европейски тектонични плочи, която е започнала преди 55 милиона години.

Въпреки че са смятани за „мъртви” от тектонична гледна точка, те продължават да растат. Швейцарски учени са измерили, че те растат с 1 милиметър на година. Това се свързва с разтопяването на алпийските глетчери.

Когато част от леда се разтопи, част от леда под водата леко набъбва. Но това не добавя всъщност и част от милиметъра към височината на Алпите, въпреки че този процес се развива от векове.

Това се дължи на странния факт, че планината се смалява заради реките и движението на глетчерите в същия момент, в който расте.

За да изчислят ерозирането, което води до смаляване, учените използвали редкия изотоп Берилиум-10. Те разположили изотопа върху повърхността на планината.

Алпите растат и се смаляват

Колкото по-бързо ерозира повърхността, толкова по-малко изотоп остава върху нея. По този начин била изчислена скоростта на смаляване на Алпите, която е равна на растежа им.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати