И тази година се очаква отлив на руски туристи

27.01.2015

За втора поредна година се очаква отлив на руски и украински туристи от българските курорти. По думите на министъра на туризма Николина Ангелкова отливът ще бъде поне два пъти по-голям от миналогодишния.

Анализите показват че реч миналата година 3.2 % или 21 000 руснаци и около 8.2% или 56 000 украинци по-малко са почивали у нас.

Празен плаж в Балчик

Две са основните причини за отлив на туристи от Украйна и Русия от нашия туристически пазар. От една страна това е продължаващия военен конфликт между двете държави.

От друга – само през последните няколко месеца заради санкциите на Европейския съюз руската рубла загуби близо 85% от стойността си спрямо долара и около 60 % спрямо еврото.

Тези фактори са предпоставка за рязко оскъпяване в цената на почивката за туристите от тези две държави. Сметките показват, че евтината рубла е оскъпила почивките на руските туристи с между 50 и 80 %.

Дори ранните записвания за лятна почивка са с 50 % по-скъпи спрямо миналогодишните предложения, като очакванията са цената да се повиши с приближаването на активния сезон.

За да компенсират очаквания спад на руски и украински туристи българските туроператори ще се опишат да привлекат повече родни туристи, както и да увеличат туристическия поток от традиционни за нашия пазар страни като Великобритания, Германия, Скандинавските страни и др.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати