Безплатни посещения в Музея-затвор във Велико Търново

16.02.2015

На 18 февруари Музеят-затвор във Велико Търново ще бъде отворен за безплатни посещения. Повод за събитието е 142-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

От 9.00 зо 17.30 часа гостите на музея, находящ се на площад Съединение №1 в близост до конака, ще могат да разгледат уникална експозиция на музея.

Васил Левски

Експозицията е посветена на всички онези 399 поборници, които са лежали в Търновския затвор. Посетителите ще могат да разгледат три от килиите и карцера, функционирали по време на борбите за национално освобождение, които са напълно възстановени.

Гостите на музея ще имат възможността да разгледат и помещението да мъчения, където се намират уредите за извършване на инквизиции, както и описание на най-често прилаганите изтезания.

В коридора на първия етаж се намират имената на всички, които са лежали в Търновския затвор, като сред най-значимите му обитатели са били Филип Тотю, Стефан Караджа, Васил Левски, Тодор Каблешков, Бачо Киро и др.

Основите на затвора в Търново са поставени още през XIX век. През 1854 г той е бил функциониращ. Работил е като затвор до 1954 г. Зданието има един приземен и два горни етажа.

Северно и западно от тях са разположени два вътрешни двора, които са оградени от високи видове. В миналото в единия двор е било извършвано оковаването на затворниците, а другият е бил предназначен за разходки на задържаните.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати