Лекоатлетическа обиколка на музеите в Плевен по случай празника

03.03.2015

Плевен ще отбележи Националния празник на България с нестандартна лекоатлетическа щафета на музеите. Обиколката на военноисторическите музеи стартира точно в 9 часа, час по-късно на площад Възраждане ще бъдат наградени победителите.

По случай светлия празник десетки музеи в цяла България ще отворят врати за посетители безплатно. Към благородната инициатива се присъединява и Регионалния исторически музей в Сливен, който обяви вход свободен за всички свои музейни обекти, в т.ч. къщата-музей Хаджи Димитър.

Плевен Военен пантеон

От управата сливенския музей припомнят, че на 10 март се открива изложбата Спасените реликви, която също ще бъде със свободен вход. В експозицията влизат предмети, конфискувани от осъдени иманяри и върнати в полза на държавата. Те ще бъдат изложени в залите на Съдебната палата в Сливен.

Отворен за посетители ще бъде и Военноморският музей във Варна, който ще представи изложбата Свободна България. Символи на държавността. На вниманието на гостите на музея ще бъдат представени експонати, които разкриват изграждането и символиката на държавността след Освобождението през 1878 г.

Някои от тях като Конституцията на Княжество България, принадлежала на Александър I, ще бъдат представени пред варненска публика за първи път.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати