Безопасно ли е да летим с нискотарифен превозвач?

25.03.2015

Трагичният инцидент със самолета на Germanwings, при който 150 души намериха смъртта си във френските Алпи, повдигна много въпроси относно безопасността на полетите, в частност доколко е безопасно да летим с нискотарифна амиокомпания.

Експерти от сектора коментират, че евтините превозвачи са не по-малко безопасни от утвърдените си колеги, твърди Телеграф. Твърденията на експертите се потвърждават и от статистиката, която показва, че от основаването си преди 13 години Germanwings нямат нито един сериозен инцидент с техни самолети, до вчера.

По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт основен фактор за сигурността на полета не е цената на билета, а регионът, в който даден авиопревозвач оперира.

Самолет с горящи двигатели

Най-опасното място за летене е африканския континент, където има 6.83 фатални катастрофи на един милион полета. За сравнение съотношението за Европа и Северна Америка е съответно 0.24 и 0.2 катастрофи на милион полета.

Всички авиокомпании, които оперират на територията на Европа, са обект на единни, общовалидни правила, определени от Европейската агенция за авиационна сигурност. Тези правила въвеждат стриктни норми по отношение на обучението на пилотите, работното време, поддръжката на самолетите и др.

Всъщност нискотарифните авиокомпании може би дори са за предпочитане, защото обикновено оперират с по-нови самолети.

Средната възраст на самолетите на друг известен в Европа и у нас авиопревозвач EasyJet е пет години. Малко по-възрастни са машините на Ryanair. И двете компании не са губили самолет, откакто оперират.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати