Шест нощни линии за окъснелите пътници в София

18.05.2015

София спешно се нуждае от нощен транспорт, за да се превърне в една наистина модерна европейска столица. Преди шест години бяха направени първите плахи опити в тази посока, но скоро след това те бяха прекратени от общината, която обяви, че експериментът с въвеждането на нощен транспорт се е провалил.

Формированието Спаси София предлага общината да въведе отново нощните автобуси в столицата, като дори предлага шест линии, по които да се движат. След дълги проучвания и анализи линиите са определени така, че да покриват 30 квартала в столицата, като осигуряват на жителите им връзка с основните точки на нощна активност.

Автобуси
Снимка: Виж София

Предлаганите линии са от Люлин до Младост 4, от Обеля до Зоопарка в София, от Овча Купел 2 до Враждебна, от ж.к. Гоце Делчев до кв. Орландовци, от ж.к. Западен парк до Студентски град и от Бояна до Дружба 2.

Идеята е автобусите по всички линии да се движат на интервал от 30 минути и всички те да се засичат в обща пресечна точка на пъпа на София – площад Света Неделя, където пътниците при нужда да се прекачват.

Остава отворен въпросът за седма линия, която да превозва пътниците от и за Летище София. Предлаганата цена за билет е около 1.5 лева.

В повечето европейски столици отдавна функционират нощни линии. Само за сравнение във Варшава и Будапеща те са 41 на брой. С 27 нощни линии може да се похвали Белград, а Букурещ – с 26. Дори в Скопие нощем работят 9 линии.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати