Пещера Венеца вече посреща туристи

02.06.2015

Една от най-красивите български пещери Венеца вече е отворена за посетители. Венеца се намира край село Орешец, Видинско и е обявена за природна забележителност заради изключително красивите се калцидни образувания и ледени кристали.

Подземното кътче е открито случайно пред 1970 г. при вриври работи на кариерата. През следващата година е картирана и проучена от пещерен клуб Бел прилеп и туристическо дружество Белоградчишки скали.

Пещера

За жалост през годините е била разбивана няколко пъти, като обект на набези са били безценните сталактити и сталагмити, образували се продължение на милиони години.

Благодарение на европейски проект Чудните пещери, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество, тя е обновена и отново е достъпна за посетители.

Пещера Венеца има подземни коридори с обща дължина 200 метра и денивелация от 26 метра. Нейните сталактитите и сталагмитите, които образуват фантастични образи от ледени кристали, са цветни, за разлика от тези в другата известна пещера във Видинско – Магурата.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати