Чудесата на Турция, станали част от световното културно наследство

24.06.2015

За повечето ни сънародници Турция е нещо като лятната алтернатива на море в Гърция, но по-далеч, или място, където могат да си напазаруват евтини подправки, парфюми и злато.

Истината е, че съседката ни, подобно на нас, може да се похвали с богата история. Нейните земи са били обитавани от редица древни народи и техният културен отпечатък я е белязал завинаги.

Паметниците, които свидетелстват за разцвета на различните древни народи, все още съществуват и са включени в списъка на ЮНЕСКО на обекти на световното културно наследство. Ето и някои от най-емблематичните от тях, които непременно трябва да посетите при следващите си екскурзии до Турция:

Голямата джамия и болницата Дивриджи

Смята се, че Голямата джамия е поспроена преди 800 години. Отличава се със забележително сложна архитектура и живописна украса. В близост до нея се намира и болницата, която я конкурира както в архитектурно отношение, така и в богатата украса.

Селим Джамия

Селиме джамия

Още една джамия е включена в списъка на ЮНЕСКО. Джамията Селим (Селимие) се намира в Одрин е и строена през 1575 г не от друг, а от легендарния османски архитект Мимар Синан.

Хатуша

Хатуша е столицата на древните хети. Империята им се е простирала на територията на днешна турция, а столицата се е намирала на върха на скалист хълм, за по-добра защита от нашественици.

Немрут Даг

Нермут Даг е древна гробница, която според учените е на над 2000 г. Намира се на близо 2000 метра надморска височина и изкачването до нея е предизвикателство, но гледката, която се разкрива оттам, си струва усилията. Поради своята трудна достъпност, тя е останала неосквернена от посегателства на иманяри.

Немрут Даг

Троя

Въпреки че древния град Троя в миналото е бил част от Елада, днес руините му се намиран на турска територия. Останките му са достъпни за туристи, които могат да разгледат дори реплика на прословутия Троянски кон.

Изброените дотук обекти далеч не изчерпват списъка на всички забележителности в Турция, които са част от Световното културно наследство. Под защитата на ЮНЕСКО се намират още град Сафранболу, град Бурса, Националният парк Гьореме, в който се намира Кападокия, Ксантос-Летоон, Памуккале и дори зони от Истанбул.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати