Какво трябва да знаете, когато пътувате в чужбина

13.07.2015

Все повече български граждани предприемат пътуване в чужбина по бизнес или на почивка. Какво обаче трябва да знаят всички, които напускат границите на България, в случаите в които изпаднат в трудна ситуация или имат нужда от помощ.

При нужда от спешна помощ от линейка, пожарна или полиция винаги може да звъните на безплатния телефон 112, където и да се намирате на територията на Европейския съюз. На телефон 116 000 може да алармирате за изчезнало дете.

На път

Българските граждани могат да се свързват с посолството или консулството ни, когато изпаднат в беда. В случаите, когато няма българско представителство на място като гражданин на държава-членка на ЕС, имате право да се обърнете към консулството или посолството на друга държава от ЕС.

Това важи в случай, че бъдете арестуван, претърпите тежка злополука или загубите документите си. Към чужди консулства и посолства може да се обърнете и в кризисни ситуации – когато се налага евакуация и др.

Българите и всички граждани на ЕС имат право на лекарска помощ на територията на страните от съюза, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария. Единственото условие е да носите в себе си Европейска здравноосигурителна карта. Издаването ѝ е безплатно.

Ако сте закупили туристически пакет, но туроператорът междувременно е фалирал, вие ползвате защитата на Директивата за пакетните туристически пътувания, които ви гарантират връщане на парите и право на репатриране.

Имате право на защита и когато пътуването ви със самолет, влак, автобус или кораб бъде отменено. При определени обстоятелства имате право да отседнете в хотел за сметка на превозвача.

Добре е да знаете, че свидетелството ви за управление на МПС, издадено в държава от ЕС, важи на територията на всички държави-членки. Все пак трябва да отчетете, че правилата за движение в отделните държави може коренно да се различават.

Независимо дали се намирате в държава членка на ЕС, Норвегия или Исландия можете да получите помощ и от европейския потребителски център, който ще бъде напълно безплатна. Това касае основно стоките, купени от разстояние.

Преди да преминете българската граница трябва да знаете, че има ограничение за ориентировъчните количества алкохол и тютюневи изделия. Средно можете да пренасяте около 10 л спиртни напитки, 20 л подсилено вино (порто или шери), 90 л обикновено вино, 110 л бира, както и не повече от 200 къса цигари.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати