Пътеводител на най-чистите и най-мръсните плажове по Черноморието

24.08.2015

След като в края на миналата седмица в Лозенец и в Созопол беше обявен код Кафяво, стана пределно ясно, че качеството на водата в района на Южното Черноморие е под всякаква критика.

По данни на Районната здравна инспекция в Бургас замърсявания има почти навсякъде в този район, като количеството на бактериите, които причиняват стомашно-чревни инфекции, на места е доста завишено.

Силистар

В най-мръсни води, с най-голямо количество бактерии на кубичен сантиметър вода, се къпят летовниците на централните плажове в Лозенец, Ахтопол, Царево и Черноморец.

В черния списък с най-замърсени с фекални води плажове попадат още източният плаж в Поморие, както и южните плажове на Китен, Приморско, Несебър, част от плажовете в Слънчев бряг и всички плажове в Созопол, включително Златна рибка и Градина.

В тези райони са измерени стойности от порядъка 30 единици на куб. см ентерококи в Созопол и 197 единици на куб. см в Китен и Лозенец.

Количеството на бактерията ешерихия коли варира от 108 единици на куб. см в Градина и Златна рибка, до 360 единици в Созопол, Приморско и Ахтопол. 500 единици са измерени в Лозенец и Царево.

В другия край на листата се намират плажовете, където са установени минимални стойности на вредните бактерии. Сред плажовете с най-чиста вода попадат тези в Поморие и Черноморец, също така и Дюните, къмпинг Ахелой и Силистар до Синеморец.

Там са отчетени минимални количества ентеркоки и ешерихия коли – 15 единица на 100 куб. см вода.

Чиста е водата и на Дюните, както и на южните плажове на Поморие, Черноморец и Свети Влас въпреки спорадичните скокове в тези показатели, отчетени миналата седмица, последвани от резки спадове.

В категорията чисти плажове попадат още някои хотелски плажове в Слънчев бряг и Несебър, както и къмпинг Ахелой. С малки отклонения е качеството на водата в Арапя, Аркутина, къмпинг Смокиня, Северния плаж на Приморско, Обзор и Равда.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати