Травелатор заменя една от линиите на метрото в Лондон

10.09.2015

Травелатор или подвижна пътека за пешеходци може да замени една от линиите на лондонското метро. Идеята придвижването под земята да се осъществява с помощта на движещи се пътеки не е нова.

Подобни пътеки не се срещат само в научнофантастичните романи. Първият в света травелатор е инсталиран именно във Великобритания през 1960 година. Той е бил поставен на станция Банк в Лондон.

Метро

Малко повече от половин век по-късно една архитектурна фирма лансира фантастичната идея високоскоростен травелатор да замени линия Съркъл на метрото. Така вместо влакове по трасето да пътуват три подвижни пътеки, които се движат с три различни скорости.

Най-бавна ще бъде жълтата лента, която ще се движи едва с 4.8 км/час в района на станциите и с около 9.6-14.4 км/час извън тях. Оранжевата лента ще развива скорост до 19.2 км/час, а червената, който ще бъде най-бърза, ще развива до 24 км/час.

Дължината на Съркъл лайн е около 27 км и обикновено мотрисите ги преминават са около час. Ако обаче те бъдат заменени с травелатори, преминаването ще бъде по-бързо.

Дори и на най-бавната пътека ще ѝ трябват не повече от 56 минути. Авторите на идеята си изчислили, че на травелаторът може да пътуват 55 000 души едновременно.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати